
Süleyman Erguner
Süleyman Erguner, 1957 yılında İstanbul’da Çapa'da dünyaya gelmiş, geçtiğimiz yüzyılın en önemli neyzenlerinden biri olan Ulvi Erguner’in oğlu ve kutb-i nâyî olarak tanınan Süleyman Erguner’in torunudur. Aile içerisindeki zengin musiki geleneği içinde büyüyen Erguner, erken yaşlardan itibaren hem meşk kültürünün hem de tekkelerde sürdürülen musiki terbiyesinin içinde yetişmiştir. Özellikle Özbekler Tekkesi’nde geçen çocukluk yılları, onun musikiye ve tasavvufa duyduğu ilginin temelini oluşturmuştur. Burada birçok musikişinasın meşklerine tanıklık etmiş; tekke musikisinin yasaklı ve yarı gizli biçimlerde sürdürüldüğü bir dönemin sessiz tanıklarından biri olmuştur.
Ney ve Türk müziği eğitimini babasından alarak aile geleneğini sürdüren Erguner, “Erguner Ney Tavrı”nın temsilcisidir. 1973’te Mevlevî ayinlerinde neyzen olarak yer almış, 1975’te TRT İstanbul Radyosu’na ve 1977’de İstanbul Belediye Konservatuvarı’na katılmıştır. 1979’da TMDK’da eğitmenliğe başlamış, 1985’te doçent, 2018’de "Müzik İcra ve Bilim Dalı Doçenti", 2023’te ise İTÜ Senatosu tarafından profesör unvanına layık görülmüştür.
45 yılı aşkın eğitim hayatında çok sayıda neyzen, sanatçı ve akademisyen yetiştirmiştir. Yurt içi ve dışında Türk müziği, tasavvuf müziği, Mevlevî ayinleri gibi alanlarda solo ve orkestra eşliğinde konserler vermiş; Berlin Filarmoni ve Bursa/CRR Senfoni Orkestrası solistliği yapmıştır. 1994’te TRT koroları şefliği, 2004–2006 arasında TRT Müzik Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuş; 2016’da Kültür Bakanlığı tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" ilan edilmiştir. Ülkemiz ve dünyadaki ilk Ney metodunu yayınlamıştır. Albümler, vesteler, makaleler ve Rauf Yekta Bey üzerine çalışmalarıyla alanında öncüdür. 2023’te MESAM Besteci Ödülü’ne layık görülmüş olup, sanat ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Son çalışması Türkiye Radyo-Televizyon Yayıncılığı İTÜ Radyosu ve İTÜ Televizyonu (Türk Musikisi) kitabıır.
Özbekler Tekkesi'nde Şeyh Necmeddin Özbekkangay'ın makaralı teybine kaydedilen musiki meclisleri Erguner'in büyük gayretleriyle dijital ortama aktarılmıştır.